Împlinirea în această toamnă la data de 3 octombrie a 70 de ani de la începuturile neurochirurgiei la Cluj-Napoca a prilejuit comemorarea medicilor care au slujit această specialitate medicală, întâlnirea între generațiile de medici care au activat în această disciplină și noua generație care e în plină ascensiune în domeniu, personalități care au influențat dezvoltarea Clinicii Clujene de Neurochirurgie și parteneri din celelalte ramuri medicale alături de care funcționează în strânsă legătură această clinică și în prezent. Momentul aniversar a fost găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie ” Iuliu Hațieganu” și a fost încărcat de semnificație prin rememorarea celor mai importante etape pe care neurochirurgia clujeana le-a parcurs.
Evenimentul ce a avut loc în data de 6 decembrie a fost deschis de către Corul Psaltic „Anastasios” din Tg. Mureș condus de Dirijor Ioachim Iustinian Simion, în prezent medic rezident neurochirug în cadrul clinicii. Corul a cântat Gaudeamus in aula Univeristății de Medicină, cea care a format și formează în spiritul școlii medicale clujene viitorii medici, unii dintre ei alegând ca speciliate neurochirurgia.
Cuvântul de deschidere și de rememorare a celor mai importante momente din istoria locală a neurochirurgiei i-a revenit Dl. Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian, cel care conduce în prezent Clinica de Neurochirurgie de la Cluj și a cărui activitate și dezvoltare națională și internațională e strâns legată de instituția medicală clujeană de peste 3 decenii. Au fost rând pe rând amintiți toti medicii care au coordonat această specialitate medicală ce au avut un rol hotărâtor în soarta și evoluția neurochirurgiei în orașul de pe Someș: de la Dr. Ștefan Tristan Iacob cel care e considerat inițiatorul epocii moderne a neurochirurgiei clujene, până la Dr. V. Olaru, Dr. D. Decusară, şi Dr. Gheorghe Mureșan, cu toții au fost menționați și li s-a adus un omagiu pentru munca depusă, pentru reușitele neurochirurgiei clujene renumită azi în țară și peste hotare. De asemenea memoria Dr. George Buică cel care a fost șeful secţiei de Neurochirurgie II și în perioada căruia această secție a cunoscut o dezvoltare accelerată a fost evocată în cadrul acestui eveniment, prilej cu care soția medicului a primit din partea organizatorilor distincțiile pregătite pentru acest moment aniversar.
La eveniment au luat parte și personalități din lumea politică, o parte dintre foștii miniștrii care prin deciziile luate la nivel ministerial și-au adus contribuția la dezvoltarea acestui centru medical: d-na Prof. Dr. Daniela Bartoș Ministrul Sănătății Publice și Familiei 2000 – 2003, dl. Prof. Dr. Ing. Ioan Rus, Ministrul Afacerilor Interne în două legislaturi, dl. Conf. Dr. Ladislau Ritli, Ministrul Sănătății în perioada 17 august 2011 – 7 mai 2012 și dl. Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Ministrul Sănătății în perioada 17 noiembrie 2015 – 9 mai 2016. De asemenea reprezentații instituțiilor importante ale județului au luat parte la evenimentul festiv. Îi amintim aici pe dl. Prof. Dr. Ing. Vasile Soporan – Prefect al Județului Cluj în perioada 2001 – 2004, pe d-na Ec. Emilia Groza care a ocupat funcția de Președinte – Director Executiv al CJAS Cluj în mai multe etape până în data de 10.05.2016, pe dl. Dr. Mihai Moisescu Goia, Directorul Executiv al DSP Cluj și pe d-na Dr. Luminița Brustur Chirilă – Președinte actualul Director General al CJAS Cluj.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, a transmis un mesaj video care a rulat în cadrul evenimentului prin care și-a declarat aprecierea și susținerea Clinicii de Neurochirurgie Clujeană de către municipalitate. „În numele clujenilor și nu numai, aș vrea să vă mulțumesc pentru tot efortul pe care l-ați făcut și îl faceți în fiecare zi pentru a salva vieți, pentru a ușura suferințele oamenilor și pentru a face tot ce este omenește posibil pentru ca oamenii să aibă o speranță și să plece cât mai bine din clinicile dumneavoastră. În al doilea rând vreau să știți că sectorul medical reprezintă un sector fundamental în Cluj-Napoca. Fără Neurochirurgie nu am fi astăzi centru medical de referință în România și în întreaga lume. Aș vrea de asemenea să vă asigur că în viitor puteți conta, la fel ca și până acum, pe parteneriatul cu primăria municipiului Cluj-Napoca pentru a vă susține în ceea ce faceți” a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Ca un partener vechi, loial și statornic, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” a fost reprezentată la eveniment de dl. Prof. Dr. Alexandru Irimie, Rector UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, de dl. Prof. Dr. Marius Bojiță, Rector al UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în perioada 2000 – 2008. Fiecare dintre invitați, foști sau actuali demnitari, reprezentanți ai instituțiilor locare și județene, reprezentanții Spitalului Clinic Județean, angajații Clinicii de Neurochirurgie, cu toții au primit din partea organizatorilor diplome și medalii pe care să le păstreze și care să le amintească peste timp de acest moment important din istoria neorochirurgiei clujene.
Și pentru că vorbim azi despre un centru de neurochirurgie perfomant la Cluj, cu un statut important în forul național de neurochirurgie, la eveniment a participat și dl. Conf. Dr. Horia Pleș, Președinte Societății Române de Neurochirurgie, iar președintele de onoare al aceleiași societăți, dl. Prof. Dr. Alexandru Vladimir Ciurea, partener de cercetare și susținător al specialiștilor centrului clujean, a transmis un mesaj video. „Mesajul meu către acestă clinică și către plus valoarea acestei clinici pe care o reprezintă medicii rezidenți și tineretul din clinică și către Prof. Dr. Ștefan Florian, este foarte simplu: la trecutu-i mare, mare viitor! ” a transmis Prof. Dr. Alexandru Vladimir Ciurea.
Istoria neurochirurgiei la Cluj este importantă, dar la fel de important este și viitorul acestei Clinici care prin specialiștii săi, își dorește să țină pasul cu marile instituții de profil din lume. Iată că proiectele de viitor sunt extrem de importante pentru conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență în subordinea căruia funcționează Clinica de Neurochirurgie.
În cadrul simpozionului a fost prezentat proiectul Centrului de Excelență în Neurochirurgie și noua față a Clinicii actuale care să ofere cel mai înalt standard în intervențiile chirurgicale și de tratament a pacienților. Dl. Manager Ec. Dr. Petru Șușcă a anuțat că proiectul realizat a fost aprobat în primă etapă pentru finanțare.
În această notă optimistă, în pragul Sărbătorii Crăciunului, evenimentul a fost încheiat de grupul coral invitat care a încântat publicul cu colinde tradiționale românești. Fotografiile de grup de la finalul simpozionului vor fi dovada peste ani că cei care au luat parte la acest important eveninment, au avut o implicare în dezvoltarea neurochirurgiei clujene de acum în viitor.
Fotografiile de la eveniment pot fi vizualizate integral pe pagina de Facebook: Neurosurgical Meetings.